Over Da Vinci

Restaurant Da Vinci in Maasbracht is de trots van SVH Meesterkok Margo Reuten en SVH Meestergastheer en sommelier Petro Kools. In 1993 kregen de levenspartners de mogelijkheid om Da Vinci over te nemen, dat onder de vorige eigenaar een Grand Café met een Italiaanse keuken was. Ze gaven er hun eigen touch aan en (her)openden op 16 september 1993 de deuren.

Het paar, dat altijd op gastronomisch topniveau had gewerkt, had de ambitie om met Da Vinci een klasserestaurant neer te zetten.
Met een verfijnde Franse keuken en zoveel mogelijk gebruikmakend van Limburgse producten, behaalden ze in 1999 een Michelinster. Deze waardering prijkt sindsdien onafgebroken aan de gevel. Tussen 2009 en 2017 werd de keuken van Da Vinci met twee Michelinsterren gewaardeerd. Ook in andere toonaangevende restaurantgidsen als Gault&Millau en Lekker is Da Vinci steevast in de hogere regionen te vinden.
Naast het eten, zijn de wijnkaart van Petro (met meer dan 1200 wijnen) en de persoonlijke aandacht redenen waarom gasten vanuit binnen- en buitenland Da Vinci weten te vinden.

Petro Kools en Margo Reuten in de keuken
Margo Reuten op een rode bank

Meer over Margo

Margo Reuten is geboren op 23 december 1965 in Maasbracht als dochter van een rundveehouder. Haar eerste leerbedrijf tijdens de koksopleiding was de keuken van Hotel-Restaurant Prinses Juliana in Valkenburg, destijds in het bezit van twee Michelinsterren en geleid door SVH Meesterkok Toine Hermsen. Margo zou vier jaar blijven en leerde er Petro Kools kennen, die er als kelner kwam werken. Daarna volgden drie jaar De Swaen in Oisterwijk onder SVH Meesterkok Cas Spijkers (twee Michelinsterren), twee jaar Toine Hermsen in Maastricht (een Michelinster) en een jaar Der Bloasbalg in Wahlwiller (een Michelinster).

In 1990 werd ze op 24-jarige leeftijd als eerste vrouw in Nederland SVH Meesterkok. In september 1993 opende ze met haar levenspartner Petro Kools restaurant Da Vinci in Maasbracht waar ze als chef achter de kachel staat. In 1999 kookte ze Da Vinci naar een Michelinster die sindsdien onafgebroken aan de gevel prijkt. Op dit moment is Margo de enige vrouwelijke SVH Meesterkok in Nederland met een Michelinster.

Onderscheidingen en titels

1990 SVH Meesterkok
1996 Lady Chef of the Year
1999 Eerste Michelinster
2009 – 2017 twee Michelinsterren
2009 Ereburger gemeente Maasgouw
2009 Limburg Award
2012 Gault&Millau Chef van het jaar
2013 Grand Chef Relais & Châteaux
2017 Woman of the Year Relais & Châteaux
2019 Diamond Award (samen met Petro) van The Wine & Food Association

 

 

 

In een uitzending van De Sterrenkaart van Nederland op de Belgische culinaire televisiezender njam! vertelt Margo over hoe het werkt achter de schermen, kookt ze haar klassiekers en vertelt ze hoe het is om een sterrenrestaurant te runnen, samen met je partner (jaar 2020). Ga naar YouTube.

Beluister de Podcast ’57’ waarin Roelof Hemmen voor BNR Radio Margo interviewt over keuzes die ze maakte in haar leven en hoe ze de toekomst ziet (jaar 2020).

Meer over Petro

Petro Kools zag op 16 september 1965 het levenslicht in Valkenburg. Zijn grootouders voerden Pension Kools in Berg en Terblijt, waar oma voor de gasten kookte en opa de gastheer was. Na de opleiding LTS Brood en banket volgde LTS Koken en serveren en was het horecazaadje definitief geplant. Net als voor Margo, was ook Petro’s eerste leerbedrijf Hotel-Restaurant Juliana in Valkenburg, dat toen twee Michelinsterren had. Als jonge kelner leerde hij hier van Paul Stevens het vak én leerde hij over wijn. Het bleek een sterke basis voor zijn gastheerschap. Hij ontmoette er ook Margo, die daar al in de keuken werkte.

Vervolgens vertrok Petro naar boven de rivieren, waar hij aan de slag ging bij sterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen. Hier was SVH Meestergastheer Peter Bruins zijn leermeester en inspiratiebron. Daarna volgden een aantal jaren in het restaurant van het World Trade Center in Rotterdam, dat destijds als toprestaurant bekend stond. Hij was er inmiddels opgeklommen tot maître, toen Margo – met wie hij sinds 1988 een koppel vormde – hem in 1990 terug naar Limburg haalde om samen aan de slag te gaan bij het nieuwe restaurant van Toine Hermsen in Maastricht.

Petro Kools in zijn Vinoteca met een fles wijn

In 1993 openden zij hun eigen restaurant Da Vinci in Maasbracht, waar Petro als sommelier en gastheer optreedt. Dat Petro al vóór de opening van Da Vinci voor (het destijds forse bedrag van) 15000 gulden aan Franse wijnklassiekers had ingekocht, kenmerkt zijn passie voor wijn.

Petro noemt zichzelf graag ‘wijnfreak-gastheer’. Dat uit zich onder meer in zijn met ruim 1200 wijnen gevulde Vinoteca. In 2009 werd hij door Gault&Millau uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar en in 2020 werd hij bekroond tot Ambassadeur Limburgse wijnen door de stichting Promotie Limburgse Wijnen.
In 2019 ontving hij (samen met Margo) een Diamond Award van The Wine & Food Association.
Zijn wijnkaart wordt sinds 2020 jaarlijks onderscheiden met de prestigieuze ‘Best of Award of Exellence’ van het toonaangevende wijnmedium Wine Spectator.

Petro mag ook graag zijn eigen wijnen samenstellen. In samenwerking met het Limburgse Wijndomein St. Martinus brengt hij regelmatig zijn eigen witte wijn ‘Cuvée Da Pé’ uit. Daarnaast is er ‘Geneet’, een witte wijn die hij samen met Margo samenstelde. De jaargang 2022 van beide wijnen wordt op dit moment geschonken in het restaurant en is te bestellen via Margo-Thuis.

Reserveren

DD dash MM dash JJJJ